Höstens första fikabildstema är ”Gubben i lådan”

Rune Jonsson 1932–2010 – En minnesutställning

Folkare FK arrangerar en fotoutställning  i Konsthallen i Avesta Bibliotek under tiden 13 november till den 6 januari 2021.

Foto: Rune Jonsson

Kenneth Friberg skriver följande:
Rune Jonsson var min fotolärare, min mentor och min min mycket goda vän under hans sista 15-20 åren av hans levnad.

När Rune gick i pension 1997 från Konstfack, där han varit fotolärare i 28 år, anordnade Konstfack en avskedsutställning med ca 100 svart-vita bilder som Rune själv kopierade i olika format.  Crimson lät montera dem på kapaskivor. Konstfack lät också trycka upp en bok med ett urval av bilderna.

Vid ett tillfälle nån gång i början på 2000-talet var vi nere i Runes källarkontor av nån anledning, där han bodde i Fruängen. Då fick jag se att hela hans utställning stod där i pappkassar och jag frågade vad han skulle göra med dom. “Dom ska jag kasta”, var Runes svar och jag frågade naturligtvis om jag fick den, (rädda den till eftervärlden) vilket jag fick. Har därefter haft den med på utställning i Skarpnäcks Kulturhus och i Virserums Konsthall. Meningen var att jag skulle ha haft dem på biblioteket under Riksfotoutställningen, men så blev det ju inte, men nu kommer äntligen utställningen.

Ps, kan tillägga att jag även fick hans cykel som han har cyklat runt med i bl.a England på sina fotoresor.
Rune hade nämligen inget körkort, trots hans stora intresse för motorsport. Cykeln hade han tänkt placera vid T-banan Fruängen så den skulle bli stulen. Men även den räddade jag till eftervärlden.

Foto: Kenneth Friberg

OBS 

Om ni besöker konsthallen vilket jag rekommenderar så håll avstånd i dessa coronatider.